A jövő katonái ismerkedtek a múlttal

Hagyományőrző tábor katonasulisoknak

Második alkalommal rendezték meg katonasulis diákok bevonásával a nyári hagyományőrző tábort az MH Altiszti Akadémia csobánkai bázisán.

 

Az egyhetes, hagyomáyőrző tábor a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség szervezésében, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával valósult meg. A tábor ideje alatt a szervezők végig katonás körülményeket biztosítottak a fiatalok számára. A nap hat órai ébresztővel és reggeli tornával kezdődött, majd a zászlófelvonást követően a táborlakók folyamatos foglalkozásokon vettek részt. A közelharc edzéseken kívül a diákok voltak airsoftozni, kipróbálhatták a késdobálást, illetve elsajátítottak különböző túlélési technikákat is. Sőt egyik éjszaka még egy éjjeli edzésen is részt vettek a katonasulisok.

Jásdi Balázs, a Matasz hagyományőrző tagozatának vezetője, a rendezvény szervezője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy a hagyományőrző tábort – amelyen a jászfényszarui huszárok is részt vettek – tizenharmadik alkalommal rendezték meg, amelynek keretén belül idén újra képviselték a jövő katonanemzedékét a KatonaSuli­-program diákjai. „A résztvevők a tábor ideje alatt megismerhették a második világháborús fegyvereket, harceljárásokat, a katonai közelharc és kézitusa fortélyait és alaki fogásokat és mozdulatokat sajátíthattak el” – mondta, majd hozzátette, hogy ebben az évben is az MH Altiszti Akadémia tökéletes logisztikai hátteret biztosít, a tábor zavartalan lefolyása érdekében.

Novák Dávid elmondta, hogy számára fontos a hagyományőrzés, mert ennek segítségével lehet tanulni a múltról. „Régóta tagja vagyok a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetségnek, így ha bármilyen tábort szerveznek, igyekszem mindig ott lenni” – mondta a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium rendvédelmi osztályának tizenegyedikes tanulója. „Szeretek harcászkodni, szeretem a hagyományőrzést, egyszóval élvezem a tábort” – mondta mosolyogva Kalina Bianka, a Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tizenegyedikes tanulója, aki azt is elárulta nekünk, hogy rendőr szeretne lenni.

A táborozók Csobánkán dinamikus, harcászati bemutatóval zárták az egyhetes „kiképzést”.

Fotó: Rácz Tünde

Hideg fegyver, puszta kéz

„Csak három választási lehetőséged van az életben! Feladni! Megadni! Mindent bele adni!”

Az eseményen nem volt lehetőség arra, hogy a jelenlévő összes mester megcsillogtathassa tudását, de így a közös gyakorlás során még többet tanulhattunk egymástól. A táborban többek között oktatott Gregor Vogler (Jiu Jitsu) és Mészáros István (Jiu Jitsu), ahol a támadások elleni védekezés és annak ellentámadásaira illetve Dr. Zöllei Zoltán (MK-KSZ) késharc technikákra fektették a hangsúlyt. Sebastien Weinbruch a kurzuson a tűzfegyverek és hidegfegyverek elleni puszta kezes illetve eszközös védekezésre, illetve Siegfried Lorymester a rövidbotos harcművészeti technikákat, az úgynevezett Hanbo Jitsu elemeket oktatta. A hasznos tudás mellett szép élményekre tehettünk szert.

2015. 06. 21-én ellátogattuk a németországi Gussenstadtba, ahol az IFAK (International Fachverband für Asiatischen Kampfsportarten) nagymestere, Siegfried Lory tartotta közelharc (Nahkampf) szemináriumát. 

A kurzus végén sikeres mester fokozatot szerzett közelharc – kézitusa szakágban Novák Zsolt 4. dan, Mező Sándor 4. dan, Szilvai Zoltán 4. dan, Berényi József, alezredes 2. dan, Martin László, zászlós 2. dan, Hoványi Adrián, szakaszvezető 1. dan. Továbbá siker vizsgát tett Veres Botond 1. kyu, Havjár Csaba 1. kyu, Szabó László 1. kyu és Babiák Tibor 1. kyu.

A szorgalmáért és a szövetségben huzamosabb ideig végzett kiemelkedő munkájáért közelharc – kézitusa szakágban 9. dan fokozatot szerzett Dr. Zöllei Zoltán, nyá. alezredes, a Magyar Közelharc – Kézitusa Szövetség elnöke.

Gratulálunk a vizsgázóknak és további sikereket kívánunk számukra!

XIV. Amatőr Közelharc – Kézitusa Bajnokság

„Csak három választási lehetőséged van az életben! Feladni! Megadni! Mindent bele adni!”

2015. Június 13-án megrendezésre került Budapesten a XIV. Amatőr Közelharc – Kézitusa Bajnokság.

A versenyt több küzdősportok berkeiből ismert prominens személyiség is megtisztelte jelenlétével, mint például Mészáros István, IFAK magyarországi képviselője, Vida Ferenc, e+s Kft. ügyvezető igazgató, Mihályi Attila, Honvéd Szondi SE közelharc-kézitusa szakosztály vezető oktatója, Metzger Antal Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség elnökségi tagja és két tanítványa Tímár Gábor és Szántó Anna.

Az érmeket Farkas László, a HOSOSZ elnöke, illetve a különdíjakat Mihályi Attila ajánlotta fel. Az ajándéktárgyakat a Törley Pezsgőpincészet Kft., Extrametál Kft. és Mészáros István ajánlotta fel. 

A bajnokság igazgatója Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc – Kézitusa Szövetség elnöke volt.

A versenyzők több versenyszámban is indulhattak, mint például önvédelemben, emelt és alapszinten, földharcban, full contact „B” és „A” kategóriában, illetve túlélés versenyszámban is tanúbizonyságot tehettek tudásukról.

Az önvédelem alap szintű versenyszámban 3. helyezett Fodor Fanni, 2. helyezett Steckl Zsolt és 1. helyezést ért el Sári Levente.

Önvédelem emelt szintű versenyszámban 2. helyezett Árvai János és 1. helyezést ért el Máté Zsolt.

A bajnokság igazgatója Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc – Kézitusa Szövetség elnöke volt.

A versenyzők több versenyszámban is indulhattak, mint például önvédelemben, emelt és alapszinten, földharcban, full contact „B” és „A” kategóriában, illetve túlélés versenyszámban is tanúbizonyságot tehettek tudásukról.

Földharc versenyszámban 3. helyezett Bánszki Donát és Kovács Roland, 2. helyezett Kiss Tamás és 1 helyezést ért el Szabó Krisztián.

Full Contact „B” versenyszámban 3. helyezett Fodor Fanni, 2. helyezett Sallai Gréta és 1. helyezést ért el Bánszki Donát.

Full Contact „A” versenyszámban 3. helyezett Bodócsi Bálint és Kovács Roland, 2. helyezett Kugler Gergely és 1. helyezést ért el Polyák Gergely.

Túlélés versenyszámban 3. helyezett Szabó Krisztián és Kiss Tamás, 2. helyezett Kovács Roland, 1 helyezést ért el Kugler Gergely.

A verseny legtechnikásabb női versenyzője Sallai Gréta és a legtechnikásabb férfi versenyzője Kovács Roland lett. A versenyen a legelszántabb versenyzői díját Bánszki Donát kapta.

A verseny végén Lovász Zsolt, nyá. alezredes, a Magyar Közelharc – Kézitusa Szövetségben kiemelkedő munkásságáért és szakmai tapasztalatáért 1. dan fokozatott szerzett.

Gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük a bírák, az edzők, a szervezők és a támogatók segítségét!

 

Túlélőtábor Csobánkán

Megrendezésre került a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség túlélő edzőtábora Csobánkán. A táborban több mint 40 fő vett részt.

Az edzéseket dr. Zöllei Zoltán 8. danos kézitusa szakértő, Mező Sándor 4. danos mester és Novák Zsolt 3. danos mester tartották. A foglalkozásokat Hoványi Adrián szakaszvezető, Frömmel András és Bodócsi Bálint tartották, ezúttal szeretnénk megköszönni a munkájukat.

A táborozók egy közösen szervezet túrázás keretein belül érkeztek a helyszínre, illetve közös programokat szerveztek, ezzel is növelve a tábor hangulatát.

A tábor ideje alatt minden reggelt reggeli tornával kezdtek, majd a nap folyamán 2 edzésen vettek részt a táborozók, de több meglepetést tartogattak tarsolyukban a szervezők. Volt airsoft, menetgyakorlat, éjszakai edzés és különböző oktatások.

A tábor végén sikeres vizsgát tett Ifj. Répás László, Major Zsolt és Szeltner Zoltán 6. kyu-ra.

Gratulálunk a vizsgázóknak!

Magyar tartalékosok a „Berlini Fal” katonai járőrversenyen

A Bundeswher Berlini Tartományi Tartalékos Szervezete ötödik alkalommal rendezte meg a„Berlini Fal” elnevezésű  katonai járőrversenyt Berlin egyik kerületében, Rudowban. Az április 25-ei versenyen a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) budapesti szervezetének egyik csapata is részt vett.

 

A magyar csapat – Szabó Levente nyugállományú ezredes, Pintér Endre nyugállományú ezredes, dr. Hajós Dezső nyugállományú ezredes, dr. Zöllei Zoltán nyugállományú ezredes, illetve Kovács Imre nyugállományú ezredes, csapatmenedzser – a több éves jó együttműködésnek köszönhetően, Frank Eick tartalékos alezredes, a Bundeswher Berlini Tartományi Tartalékosok Szövetsége elnökének meghívására vett részt a nemzetközi versenyen.

A 28 csapatból álló mezőny nagy része német aktív és tartalékos katonákból állt, de indultak a megmérettetésen az osztrák, a brit, a francia és az amerikai tartalékos katonák is. A verseny ismertségét jelzi, hogy a katonai csapatok mellett a berlini rendőrség, a német technikai segítő szolgálat valamint a berlini önkéntes tűzoltók csapatai is rajthoz álltak a 10 és 25 kilométeres távok valamelyikén.

A megnyitót a regisztráció és a felszerelés ellenőrzése előzte meg, hiszen a verseny kiírásában szerepelt, hogy minden csapattagnak egy 7 kilogrammnál nehezebb hátizsákot kellett vinnie magával a teljes távon. A haladást különféle erőpróbák – például általános katonai, haditechnika és biztonságpolitikai ismereteket felmérő, valamint ügyességi feladatok – nehezítették.

A 10 kilométeres távon tíz feladatot kellett teljesíteniük a résztvevőknek, egyebek mellett teherautó húzást, tűzoltó felszerelés összeszerelést és használatot, árvízi védekezéshez szükséges védfal építést homokzsákokból, valamint egészségügyi gyakorlati ismereteket.

A nap végén az összesített értékelés során a Matasz budapesti szervezetének csapata a 3. helyért járó serleget és személyre szóló okleveleket vehetett át Frank Eick tartalékos alezredestől.

Az egyes csapatok célba érkezése és az ünnepélyes eredményhirdetés közötti időszak kiváló lehetőséget biztosított a barátkozásra és

ismerkedésre, ehhez a házigazdák semmi mással nem pótolható feltételeket teremtettek, hisz a német technikai segítő szolgálat élesben gyakorolta a célállomás területén a tábori körülmények közötti élelmezési ellátást, de más résztvevő nemzetek is hoztak kóstolót a konyháik ismert ízeiből.

A Szabó Levente nyugállományú ezredes által vezetett magyar csapat a versenyre vezető utat felhasználta arra, hogy Drezda északi temetőjében gyertyát gyújtson a második világháború során a városban elhunyt magyarok emlékhelyén.

A versenyt megelőző napon a csapat tagjait hivatalában fogadta Hajnik László ezredes berlini véderő attasé, valamint Potsdamban a Bundeswhwer Összhaderőnemi Hadműveleti Központjában is tisztelegtek a missziókban elhunyt katonák emlékművénél. A potsdami látogatás arra is lehetőséget teremtett, hogy az ott szolgálatot teljesítő Nagy Attila alezredes, magyar katonai összekötő bemutathassa a Hadműveleti Központ felépítését és működését.

Kitettek magukért a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség versenyzői

1 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel tért haza a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetségversenyzői a 2014. 12. 04. székesfehérvári XII. Szondi Közelharc-Kézitusa Kupáról.

 

A versenyen közel 80 katona mérettette össze tudását, ahol Frömmel András földharc versenyszámban 2. helyezést, Kanizsai Krisztián földharc versenyszámban 3. helyezés, judo földharcban 2. helyezést, Martin László zls. földharcban 2. helyezés, judo földharc versenyszámban 2. helyezést és a páros önvédelmi bemutatóban Frömmel András és Bodócsi Bálint 2. helyezést értek el.

Bodócsi Bálint Alapszintű küzdelem versenyszámban 1. helyezést ért el, ahol maga mögött hagyva a katonákat, gyönyörű győzelmet aratott.

Gratulálunk a versenyzőknek!

 Jakab Gabriella

VI. Késharc Verseny és Önvédelmi Szeminárium

2014. November 22-án rendezték meg Budapesten a VI. Késharc Verseny és Önvédelmi Szemináriumot. A versenyt több, a küzdősportok berkeiből ismert prominens személyiség is megtisztelte jelenlétével. Farkas László, a HOSOSZ elnöke, Győr Béla nyá. alezredes, a MOB tagja, Vida Ferenc ügyvezető úr, Mihályi Attila, Honvéd Szondi SE közelharc-kézitusa szakosztály, vezető oktató és Rab Sándor az RKSZ elnöke.  A különdíjakat Mihályi Attila ajánlotta fel és Rab Sándor mester oktattak a rendezvényen. A bajnokság igazgatója Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke volt.

 

A rendezvényen Gróf Balázs őrnagy, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnökségi tagjára emlékeztek meg a verseny résztvevői és átadásra került Balázs kegyhelye.

A versenyzők több versenyszámban is indulhattak: késharc önvédelemben és késharc küzdelem versenyszámban, emelt és alapszinten is tanúbizonyságot tehettek tudásukról.

Az önvédelmi kategóriában Juhász István 3. helyezést, László András 2. helyezést, a versenyszám legjobbja Varga Csaba lett. Készharc alapszintű küzdelemben Bodócsi Bálint és Steckl Zsolt 3. helyezést, Frömmel András 2. helyezést és Martin László zls. 1. helyezést ért el. Késharc emeltszintű küzdelemben Árvai János és Veres Boton 3. helyezést, Martin László zls. 2. helyezést és Rapai Levente 1. helyezést ért el.

Női kumite versenyszámban Havacs Tímea 2. helyezést, Szalontai Vivien 1. helyezést ért el. Férfi kumite versenyszámban Müller Balázs és Gyulai Gábor 3. helyezést, Stumpf Martin 2. helyezést és Bodócsi Bálint 1. helyezést ért el.

A verseny ideje alatt folyamatosan voltak oktatások. Az oktatások végén Novák Zsolt mesterünk a Közelharc-Kézitusa szövetségben kiemelkedő munkásságáért és szakmai tapasztalatáért 3. dan fokozatott szerzett.

Gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük a bírák, az edzők, a szervezők és a támogatók segítségét!

 

Jakab Gabriella

Új helyszín, régi bajtársak

Idén nyáron, új helyszínen ismét megrendezésre került a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség nyári tábora 2014. július 21-27 között Csobánkán, ezzel párhuzamosan zajlott a Magyar Tartalékosok Szövetség (Matasz) Katonai Hagyományőrző Tagozatának tábora. A szervezést ezúttal is a Matasz végezte, a helyszínét a Szentendrei Altiszti Akadémia biztosította. A táborban több mint 50 fő vett részt.

A tábor ideje alatt a résztvevők minden napot reggeli tornával indították, majd a zászló felvonást követően 2 edzésen vettek rész, de több meglepetést is tartogattak tarsolyukban a szervezők. Volt ereszkedés, airsoft, menetgyakorlat, haditechnikai bemutató, éjszakai edzés, tájékozódási és túlélési alapismeretek, fegyveres és éjszakai harcászat. A táborozók közös programokat is szerveztek, ezzel is növelve a tábor hangulatát.A tábor ideje alatt a résztvevők minden napot reggeli tornával indították, majd a zászló felvonást követően 2 edzésen vettek rész, de több meglepetést is tartogattak tarsolyukban a szervezők. Volt ereszkedés, airsoft, menetgyakorlat, haditechnikai bemutató, éjszakai edzés, tájékozódási és túlélési alapismeretek, fegyveres és éjszakai harcászat. A táborozók közös programokat is szerveztek, ezzel is növelve a tábor hangulatát.

Az edzéseket Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes, 8. danos kézitusa szakértő, Novák Zsolt 3. danos, Martin László zászlós, 1. danos mesterek és Hoványi Adrián szakaszvezető tartották, ezúttal szeretnénk megköszönni munkájukat.

Az edzőtáborba látogatott Szabó Zoltán alezredes, a KatonaSuli programért felelős HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főtisztje és Bán Norbert nyugállományú alezredes, a Matasz elnökségi tagja, akik megtekintette az edzés módszerünket és örömmel látta, hogy a fiatalok ilyen lelkesen gyakorolnak. A táborban további vendége volt Takács Tamás alezredes a Magyar Honvédség Katonai Tábori Püspökség, kiemelt tábori lelkésze, aki előadást tartott a hitről és a bizalomról, továbbá a missziós területeken szolgáló katonák lelki világáról. A vendégeket a fiatalok bemutatóval várták. Közös fegyveres formagyakorlatot, önvédelmet, árokharcászatot, illetve egy csata jelenettel mutattak be.

Tábor zárása ként az utolsó napja bankettal zárult, ahol tábortűz mellett közösen elevenítettük fel a régi emlékeket.

Jakab Gabriella

XIII. Amatőr Közelharc- Kézitusa Bajnokság

Június 7-én rendezték meg Budapesten a XIII. Amatőr Közelharc- Kézitusa Bajnokságot. A versenyt több, a küzdősportok berkeiből ismert prominens személyiség is megtisztelte jelenlétével.

A rendezvény vendégei Györki Géza, Harsányi László, Mező Sándor karate mesterek,  Farkas László nyugállományú alezredes, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, Mihályi Attila Jiu jitsu mester és Németh Nyiba Sándor, költő, olimpiai birkózó egyaránt megjelentek a bajnokságon. A verseny igazgatója Dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség elnöke volt.

A versenyzők több versenyszámban is indulhattak: túlélés, önvédelemben, judo földharcban és kumitében emelt és alapszinten is tanúbizonyságot tehettek tudásukról.

Túlélés versenyszámban a fiúknál Kovács Roland (Hercules SE) I. helyezést, Máté Zsolt (Hercules SE) II. helyezést, Frömmel András (HASE) III. helyezést, míg a lányoknál Csuja Csilla nem akadt ellenfelére.

Önvédelmi gyakorlat Senior emelt szinten Árvai János I. hely, Emelt szinten Tarsoly Dániel I. hely, Frömmel András II. hely, Alap szinten Bodócsi Bálint (HASE) I. hely, Busai Balázs II. hely, Dávid Péter és Pálinkás Gábor megosztott III. hely és Női önvédelemben Éliás Dorottya (HASE) I. hely, Fodor Fanni és Mátyás Alexandra megosztott II. helyezést értek el.

 Kumite alap versenyszámban Bodócsi Bálint I. hely, Papp László (Szerencsi SE) II. hely, +90 kg kategóriában Tarsoly Dániel I. hely, -70 kg kategóriában Nádas Dávid (HASE) I. hely és női kumite versenyszámban Fodor Fanni I. hely, Mátyás Alexandra II. helyezést ért el.

A verseny legharcosabb klub különdíját a Hercules Fiai SE nyerte el, míg a legeredményesebb klub a Honvéd Aurora Sportegyesület lett. A versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a legharcosabb női versenyzői különdíjat Csuja Csilla nyert, a díjakat átadta Mihályi Attila.Földharc versenyszámban +90 kg kategóriában Pálinkás Gábor I. hely, Kanizsai Krisztián (HASE) II. hely, -90 kg kategóriában Frömmel András I. hely, Pálinkás Gergely II. hely, +90 emelt kategóriában Tarsoly Dániel I. hely és női kategóriában Skornyik Regina (HASE) I. hely, Csuja Csilla II. helyezést ért el.

A verseny végén Németh Nyiba Sándor a Közelharc- Kézitusa Szövetségben kiemelkedő munkásságáért tiszteletbeli mester fokozatot kapott.

Gratulálunk a versenyzőknek!

  Jakab Gabriella

(A képen szereplők balról jobbra haladva: Frömmel András, Skornyik Regina, Bodócsi Bálint, Éliás Dorottya és Kanizsai Krisztián.)

Véget ért a táborozás Csobánkán

Megrendezésre került a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség túlélő edzőtábora Csobánkán. A táborban több mint 30 fő vett részt.

Az edzőtáborba látogatott a német berlini tartalékos szövetség elnöke Eick alezredes, aki megtekintette az edzés módszerünket, majd részt vett egy foglalkozásunkon. Örömmel látta, hogy a fiatalok ilyen lelkesen űzik ezt a sportágat.

Az edzéseket dr. Zöllei Zoltán 8. danos kézitusa szakértő, Dr. Valent Mihály 6. danos mester és Novák Zsolt 3. danos mester tartották, ezúttal szeretnénk megköszönni munkájukat.

A táborozók közös programokat is szerveztek, ezzel is növelve a tábor hangulatát. A tábor ideje alatt minden reggelt reggeli tornával kezdtek, majd a nap folyamán 2 edzésen vettek részt a táborozók, de több meglepetést tartogattak tarsolyukban a szervezők. Volt ereszkedés, airsoft, menetgyakorlat, éjszakai edzés és különböző oktatások.

A tábor végén sikeres vizsgát tett Novák Zsolt 3. dan, Skornyik Regina 5. kyu, Szöllős Dávid 5. kyu, Kocsik Petra 6. kyu, Éliás Dorottya 6. kyu, Érsek Kitti 6. kyu és Kovács Tamás 6. kyu.

Gratulálunk a vizsgázóknak!

Jakab Gabriella

Remekül szerepeltek az MK-KSZ versenyzői

A Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség központi dojoból (HASE, Hercules SE, Nihon thai jitsu SE) 5 versenyzővel képviseltette magát a 2014.04.12-én megrendezett. A versenyen több mint 600 versenyző mérte össze tudását, ahonnan a MK-KSZ versenyzői 3 éremmel tértek haza.

Kovács Roland Chikara kurabe küzdelemben 4. helyezést, Frömmel András önvédelmi versenyszámban 3. helyezést, Kanizsai Krisztián Chikara kurabe küzdelemben 2. helyezést és Bodócsi Bálint önvédelmi versenyszámban 1. helyezést értek el.

Az MK-KSZ a versenyen egy színvonalas katonai bemutatót is tartottak. Az önvédelmi bemutatók versenydíjait felkérésre Dr. Zöllei Zoltán 8. Dan elnök adta át.
A verseny felkészülésében segédkezett Tarsoly Dániel, Máté Zsolt és Dr. Zöllei Zoltán mesterek.

Gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük a szülők és a kísérők támogatását.

Jakab Gabriella

Önvédelmi gyakorlat Senior emelt szinten Árvai János I. hely, Emelt szinten Tarsoly Dániel I. hely, Frömmel András II. hely, Alap szinten Bodócsi Bálint (HASE) I. hely, Busai Balázs II. hely, Dávid Péter és Pálinkás Gábor megosztott III. hely és Női önvédelemben Éliás Dorottya (HASE) I. hely, Fodor Fanni és Mátyás Alexandra megosztott II. helyezést értek el.

 Kumite alap versenyszámban Bodócsi Bálint I. hely, Papp László (Szerencsi SE) II. hely, +90 kg kategóriában Tarsoly Dániel I. hely, -70 kg kategóriában Nádas Dávid (HASE) I. hely és női kumite versenyszámban Fodor Fanni I. hely, Mátyás Alexandra II. helyezést ért el.

A verseny legharcosabb klub különdíját a Hercules Fiai SE nyerte el, míg a legeredményesebb klub a Honvéd Aurora Sportegyesület lett. A versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a legharcosabb női versenyzői különdíjat Csuja Csilla nyert, a díjakat átadta Mihályi Attila.Földharc versenyszámban +90 kg kategóriában Pálinkás Gábor I. hely, Kanizsai Krisztián (HASE) II. hely, -90 kg kategóriában Frömmel András I. hely, Pálinkás Gergely II. hely, +90 emelt kategóriában Tarsoly Dániel I. hely és női kategóriában Skornyik Regina (HASE) I. hely, Csuja Csilla II. helyezést ért el.

A verseny végén Németh Nyiba Sándor a Közelharc- Kézitusa Szövetségben kiemelkedő munkásságáért tiszteletbeli mester fokozatot kapott.

Gratulálunk a versenyzőknek!

  Jakab Gabriella

Kitett magáért a Bodócsi, Frömmel Páros

2 arany-, 1 ezüst és 1 bronzéremmel tér haza a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetséget képviselő Bodócsi Bálint és Frömmel András a 2013.12.05-én megrendezett Székesfehérvári XI. Szondi Közelharc-Kézitusa Kupáról.

A versenyen közel családi 60 katona méretette össze tudását, ahol Frömmel András Szabadstílusú földharcban 3. Helyezést, Bodócsi Bálint Alapszintű küzdelem versenyszámban 2.. Helyezést és a fiúk Páros önvédelemben maguk mögött hagyták a katonákat, győzelmet arattak.

Gratulálunk a versenyzőknek!

Jakab Gabriella

V. Nemzetközi Kézitusa Késharc Verseny és Önvédelmi Szeminárium

November 23-án rendezték meg Budapesten a V. Nemzetközi Kézitusa Késharc Verseny és Önvédelmi Szemináriumot. A versenyt több, a küzdősportok berkeiből ismert prominens személyiség is megtisztelte jelenlétével.

Mészáros István (8. dan) IFAK magyarországi szövetség elnöke, Várszegi Rudolf (6. dan), a Magyarországi Harcművészetek Össz-Szövetségének alelnöke, Dr. Valent Mihály (5. dan) az MK-KSZ elnökségi tagja és Vikartóczky Gusztáv (6. dan) Nihon Tai Jitsu szövetség elnöke oktattak a rendezvényen. A bajnokság igazgatója Dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke volt.

A rendezvényen Gróf Balázs őrnagy, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetségalapító tagja és elnökségi tagjára emlékeztek meg a verseny résztvevői.

A versenyzők több versenyszámban is indulhattak: késharc önvédelemben és késharc küzdelem versenyszámban, emelt és alapszinten is tanúbizonyságot tehettek tudásukról.

Az önvédelmi kategóriában a fiatal versenyzők között László András 3. helyezést, Hegedűs Róbert 2. helyezést és Bodócsi Bálint nem talált ellenfelére. A felnőtteknél Masa György 3. , Komlós Gergő 2. és Németh Csaba 1. helyezést ért el.

Készharc alapszintű küzdelemben Sándor Zsolt 3. , Metzger Zoltán 2. és Ditchen Zoltán 1. helyezést ért el. Késharc emelt szintű küzdelemben Bodócsi Bálint 3. , Frömmel András 2. és Dichten Zoltán 1. helyezést ért el.

A verseny ideje alatt folyamatosan voltak oktatások. Az oktatások végén Vikartóczky Gusztáv a Közelharc-Kézitusa Szövetségben kiemelkedő munkásságáért szakmai 1. dan-t kapott.

Gratulálunk a versenyzőknek!

Jakab Gabriella

Remekül szerepeltek az MK-KSZ versenyzői

A Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség központi dojoból (HASE, Hercules SE, Nihon thai jitsu SE) 9 versenyzővel képviseltette magát a 2013.11.02.-án megrendezett Nyílt Sport-Jitsu Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Kupán. A versenyen több mint 100 versenyző mérte össze tudását, ahonnan a MK-KSZ versenyzői 9 éremmel tértek haza.

Az MK-KSZ különdíját Dr. Zöllei Zoltán, a szövetség elnöke adta át a Kígyó dojo versenyzőinek.Kovács Roland álló jitsu küzdelemben 2. helyezést, földharcban 3. helyezést, Nádas Dávid álló jitsu küzdelemben 2. helyezést, Császár Gergő álló jitsu küzdelemben 2. helyezést, Horváth Bálint földharc versenyszámban 2. helyezést értek el. Míg Jakab Gabriella álló jitsu küzdelemben 1. helyezést, Frömmel András földharcban 1. helyezést, Bodócsi Bálint álló jitsu küzdelemben 1. helyezést és Kanizsai Krisztián földharc versenyszámban 1. helyezést értek el.

A verseny felkészülésében segédkezett Tarsoly Dániel és Hegedüs Zoltán mesterek.

Gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük a szülők és a kísérők támogatását!

Jakab Gabriella

Hidegfegyver, pusztakéz…

„Az emberek csak szokásaik révén különbözőek, lényegüket tekintve egyformák” (Konfuciusz)

A hétvégén meglátogattuk a németországi Markleuthent, ahol az IFAK (International Fachverband für Asiatischen Kampfsportarten) nagymestere, Siegfried Lory tartotta ünnepi közelharc (Nahkampf) szemináriumát. Az idén hetven éves mester kés- és pisztoly lefegyverzés gyakorlatokat mutatott, majd megismerkedhettünk tanítványaival is, akik formagyakorlatokkal gyarapították a tudását a több országból összegyűlt résztvevőknek.  Az eseményen nem volt lehetőség arra, hogy a jelenlévő többi mester is megcsillogtathassa tudását, de így a közös gyakorlás során még többet tanulhattunk Dr. Zöllei Zoltától, a kézitusa, és Vikartóczky Gusztávtól a Tai Jitsu mestereitől. A hasznos tudás mellett szép élményekre tehettünk szert, a csapatokkal a barátkozás pedig folytatódik, többek között Budapesten, az V. nyílt késharc bajnokságon 2013 novemberében.

TALÁLKOZÁS TANAKA MESTERREL

Tanaka Koshiro mesterrel hazánkba látogatott. Tanaka mester afgán-szovjet háború legkiemelkedőbb közelharc kiképzőjeként ismertem meg a nevét, hiszen a szovjetek igen magas vérdíjat tűztek ki a fejére. Számos speciális egység kiképzésében is részt vett, többek között SWAT alakulatokkal és a dalai láma testőrségével is foglalkozott.

Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke az I. Honvéd Sportválasztó napon találkozott a nagy mesterrel, majd a mester edzésén részt vettek Sensei Németh Pállal.

A megromlott egészségügyi állapota ellenére a mester dinamikusan, fiatalos lendülettel dolgozott. Az oktatás során a tradicionális japán technikákat és a mai kor legmodernebb módszertani eljárásait ötvözte. Nagy hangsúlyt fektetett az alapokra, leginkább a távolságtartásra és a kitérési irányokra.

A közösen végzett munka során szerzett tapasztalatok beépíthetők mind a katonai, mind az önvédelmi oktatási anyagunkba.

Reméljük, hogy még a jövőben is részünk lesz Tanaka Koshiro mester tanításaiban.

Budapest, 2013. Augusztus 31.

Véget ért az ócsai tábor

Jásdi Balázs Forrás: honvedelem.hu

Idén nyáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Katonai Hagyományőrző Tagozatának nyári táborát Ócsán.  Ezzel párhuzamosan zajlott a Magyar Közelharc−Kézitusa Szövetség edzőtábora, valamint a Honvéd Zrínyi SE nyári tábora. A katonai hagyományőrzők táborában több mint negyvenen vettek részt.

A szervezést ezúttal is a Matasz hagyományőrző tagozata végezte.  A helyszínt, azaz az ócsai kiképzőbázist az MH Ludovika Zászlóalj biztosította. A kiképzési tervet a szervezők a csapatokkal együttműködve készítették el. Ennek alapján a résztvevők reggelente alaki gyakorlatokat végeztek, majd a terepen alkalmazták a tanult fegyvernemi technikákat.

A kiképzés fontos része volt a hadműveleti területen való mozgás, ezt csatároszlopban illetve csatárláncban gyakorolták a résztvevők. A foglalkozás a különböző fegyvernemeknél egyidejűleg és folyamatosan zajlott.

A tüzérek saját szakkiképzésüket végezték, ezen belül a löveg kezelését, karbantartását, valamint a korabeli műszerekkel való tájolást. A cél pedig az volt, hogy a kezelők folyamatában tudják végrehajtani a beosztásukkal járó tevékenységeket.

A hagyományőrzők közös foglalkozáson vettek részt a kézitusa-edzőtábor tagjaival. Gyakorolták az első világháborús árokharcot, illetve részt vettek több más, oktató jellegű foglalkozáson is.

http://www.honvedelem.hu/cikk/39534_veget_ert_az_ocsai_tabor

Szép eredmények a közelharc-kézitusa bajnokságon

A napokban Budapesten rendezték meg a a XII. Amatőr Közelharc-Kézitusa Bajnokságot. A versenyzők több versenyszámban is indulhattak: önvédelemben, judo földharcban, valamint kumitében; emelt és alapszinten is tanúbizonyságot tehettek tudásukról.

A Magyar Honvédség alakulatai közül az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj lett a legeredményesebb. Az alakulat katonái közül Nagy Bertalan judo földharcban I. helyezést; Veres Tamás judo földharcban I. helyezést, kumite alapszinten III. helyezést; Veres Zoltán judo földharcban II. helyezést; Németh László kumite alapszinten II. helyezést ért el. A MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél szolgáló Ölbey Béla judo földharcban III. helyezést, kumite alapszinten I. helyezést ért el.

A társadalmi szervezetek közül a csapatversenyt a Honvéd Auróra SE (HASE) nyerte. Önvédelmi gyakorlat alapszinten Dobsa Máté II., Havjár Csaba II., Frömmel András III. helyezést; önvédelmi gyakorlat emelt szinten Tarsoly Dániel I., Árvai János III. helyezést; judo földharcban Tarsoly Dániel I., Frömmel András II., Dobsa Máté III., Horváth Bálint II. helyezést; kumite alapszinten Bodócsi Bálint I., Dobsa Máté II. helyezést; kumite emelt szinten Tarsoly Dániel I. helyezést ért el. A második helyet a Szerencs Városi SE, a harmadik helyezést pedig a Hercules Fiai Honvéd SE (Kálvin téri dojo) nyerte el. A verseny végén Várszegi Rudolf a Közelharc-Kézitusa Szövetségben kiemelkedő munkásságáért szakmai 1. dant kapott. A verseny igazgatója dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke volt.

http://www.honvedelem.hu/cikk/38950

Véget ért a hagyományőrző kiképzőtábor Ócsán

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozata idén immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg hagyományos nyári kiképzőtáborát Ócsán.

Az idei – július 17–22. közötti – táborban a szervezők a résztvevő fiatalok kiképzésére helyezték a hangsúlyt. A 27 táborlakó közül sokan először vettek részt hasonló, katonai jellegű képzésen.

A tábor helyszínét, azaz az ócsai kiképzőbázist az MH Ludovika Zászlóalj biztosította, az egész hetes program megszervezésében az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár nyújtott segítséget, a kiképzés szakmai irányítását pedig a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály végezte.

Az öt napos intenzív oktatás a már megszokott katonás napirend szerint zajlott. A résztvevők elsajátították a korabeli szóbeli érintkezés szabályait, a zárt rendben történő mozgást, a fegyverfogásokat, és az alapvető harcászati ismereteket. Mindezek mellett tájékoztatást kaptak a korabeli tüzérség felépítéséről és működéséről is.

Sikeres volt dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke és Tarsoly Dániel közelharc instruktor gyakorlati foglalkozása is, akik a két világháborúban használt pusztakezes technikákat, valamint a különböző szükségeszközök használatát és a legendás 17M rohamkés alkalmazását mutatták be a táborlakóknak.

Jásdi Balázs, a tábor vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: Berkecz Gáborral, a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola igazgatójával megállapodtak arról, hogy 2013 nyarától a rendezvényt közösen szervezik meg, így a jelenleginél több középiskolás diáknak lesz lehetősége arra, hogy megtapasztalhassa a tábori katonaéletet.

A táborba ellátogatott Juhász István nyugállományú vezérőrnagy, a Matasz alelnöke is.

Fotó: Matasz 

Hadihajósok a Közelharc-Kézitusa Bajnokságon

Július 14-én rendezték meg Budapesten a 11. Közelharc-Kézitusa Bajnokságot. A versenyt több, a küzdősportok berkeiből ismert prominens személyiség is megtisztelte jelenlétével.

Farkas László nyugállományú alezredes, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, Kalmár Árpád, a Magyarországi Harcművészetek össz-szövetségének elnöke, Várszegi Rudolf alelnök és Juhász Ferenc, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke egyaránt megjelentek a bajnokságon. A verseny igazgatója Dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke volt.

A versenyzők több versenyszámban is indulhattak: önvédelemben, judo földharcban és kumitében emelt és alapszinten is tanúbizonyságot tehettek tudásukról. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós csapata a legeredményesebb együttesként zárta a viadalt, amit a rendezőség egy serleggel jutalmazott. A csapat tagjai Máté Zsolt őrmester (emelt szintű judo földharc 2. hely, emelt szintű önvédelem 3. hely), Németh Imre szakaszvezető (alapszintű önvédelem 1. hely) és Hoványi Adrián szakaszvezető voltak.
A versenyt követően nem volt sok idő az ünneplésre, hiszen a csapat sietett Újpest központjába, ahol a rendvédelmi napon tartottak önvédelmi bemutatót Debreczeni Attila szakaszvezetővel közösen, aki szintén a hadihajós alosztály katonája.

http://www.honvedelem.hu/cikk/32891

Váll-lapos sportolók

Ezzel a címmel készít dokumentumfilmet a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK). A gyártók képviseletében Nagy Sándor István, az alkotás producere, gyártásvezetője tájékoztatta a honvedelem.hu-t a munkák állásáról, a film készítésének körülményeiről, a bemutató idejéről, helyszínéről és a további tervekről.

Mint azt Nagy Sándor István elmondta: a családjában évszázadokra visszamenőleg szolgálták egyenruhások a hazát. A ma katonái, rendőrei, tűzoltói és más egyenruhás testületek tagjai – sokuk véleménye szerint – a civil lakosságtól nem kapják meg azt a megbecsülést, figyelmet, törődést, amelyet szolgálatuk révén megérdemelnének.

„A Váll-lapos sportolók ezen próbál változtatni. A filmbeli nyolc szereplő – többek között Martinek János, Kővágó Zoltán, Borkai Zsolt és dr. Zöllei Zoltán – őszintén szól a katonai és sportpályafutásáról. A filmből kiderül az is, hogyan lesz egy katonából élsportoló, és hogyan teremt ehhez kedvező feltételeket a Magyar Honvédség. A mintegy 50–55 perces filmben látható, érzékelhető lesz az is, hogy a mai honvédelmi vezetők között szép számmal akadnak olyanok − például dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint dr. Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke − akik maguk is aktív sportolók, vagy tevékenységükkel sikerrel támogatják a honvéd sportolókat.
Nagy Sándor István elmondta azt is, hogy a tavaly szeptember óta készülő Váll-lapos sportolók című film forgatása a végéhez közeledik. A bemutató tervezett időpontja február 16-a, 17 óra, helyszíne pedig a szentendrei MH Altiszti Akadémia lesz. Elképzelései szerint a filmből dvd-k is készülnek, s az eladásukból származó teljes bevételt az alkotók nemes célokra szeretnék felajánlani.

„Célunk az, hogy minél szélesebb társadalmi rétegek, minél több civil állampolgár láthassa, mi rejlik az egyenruha alatt, milyen értékek jellemzik a ma egyenruhásait” – mondta a producer.
Kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása az alkotásnak, Nagy Sándor István azt válaszolta, hogy az alkotók – akik jelenleg hatan vannak – szeretnének készíteni további filmeket is, amelyek más fegyveres szervek váll-lapos sportolóit helyeznék fókuszba.
„Sőt, a későbbiekben azt is szeretnénk bemutatni, hogy az egyenruhások között szép számmal akadnak nemzetközi hírű tudósok, országszerte ismert írók, költők és nagy művészek, előadók is” – nyilatkozta a producer.

http://www.honvedelem.hu/cikk/29796

Közelharc és kézitusa – alapfokon

A katonai közelharc és kézitusa alapjait sajátíthatták el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának katonái január 23–27. között. A harminchat hivatásos és szerződéses katonát a szentendrei MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztályának alárendeltségébe tartozó Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részleg munkatársai vezették be a test-test elleni küzdelem fortélyaiba.

A január első napjaiban megtartott, a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái számára rendezett egyhetes kiképzést követően Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz látogattak el a szentendrei MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztályának alárendeltségébe tartozó Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részleg munkatársai. Molnár Károly őrnagy, részlegvezető és Tar Tamás őrmester, kiképző tiszthelyettes ezúttal a dandár 101. Tüzérosztályának önkéntesei számára tartott alapfokú katonai közelharc- és kézitusa-kiképzést.

A január 23–27. közötti felkészítésről Molnár őrnagy elmondta: céljuk az volt, hogy a résztvevőket alapszinten megismertessék a katonai közelharc és kézitusa fortélyaival, gyakorolják az eséseket, gurulásokat, dobásokat, valamint a legalapvetőbb ütéseket és rúgásokat.
A részlegvezető főtiszttől megtudtuk azt is, hogy a katonai közelharc és kézitusa nem köthető egyetlen küzdősporthoz vagy harcművészeti ághoz sem: minden stílusból azokat az elemeket veszi át, amelyek egy katona számára leginkább használhatók a harctéren, a test-test elleni küzdelem során.

Alapjait még az 1970–80-as években a legismertebb magyar „harcművész katona”, Furkó Kálmán (ma már nyugállományú ezredes) fektette le, a mai kihívásoknak megfelelő változtatásokat pedig dr. Eleki Zoltán alezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökségének kiemelt testnevelő főtisztje, Kovács Károly őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem testnevelőtisztje, valamint két, ma már nyugállományú szakértő, Vincze József és dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredesek „építették be” a rendszerbe. Mindehhez aktív segítséget nyújtott a 2009. március 1-jén megalakult részleg is. Ebből a munkából született meg az MH Katonai Közelharc és Kézitusa Szakanyag (alapfok) című szabályzat, amelyre minden mostani kiképzés, így a jelenlegi tatai is épül − mondta Molnár Károly őrnagy.

A részlegvezető szerint az alakulatoknál töltött egy hét arra elég, hogy a részt vevő katonák az „ismeret szintjén találkozzanak a közelharc és kézitusa alapjaival”, s természetesen emellett még rengeteg gyakorlás szükséges ahhoz, hogy valaki készségként is alkalmazni tudja az itt bemutatott és begyakorolt fogásokat. „A tatai dandárnál egyébként azt tervezik, hogy a jövőben minden katona számára heti két-három órában oktatják majd a közelharc-kézitusát, ami sokat segítene abban, hogy az ismert mozdulatsorok valóban reflexszé váljanak” – mondta a főtiszt.
Molnár őrnagy szerint a tatai tüzérosztály katonái nagyon fogékonyak az új ismeretre, s „élmény volt” a dandárnál eltöltött egy hét. Szerencsére a kiképzést komolyabb sérülés nélkül tudta mindenki befejezni.

A Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részleg munkatársai egyébként idén még több alkalommal látogatnak el Tatára. Éves kiképzési tervük szerint februárban az Afganisztánba készülő MH Tartományi Újjáépítési Csoport váltóállománya, áprilisban, októberben és decemberben a lövészzászlóalj katonái, májusban a páncéltörők, júniusban pedig a harckocsi-zászlóalj állománya számára szerveznek a mostanival megegyező tematikájú, alapfokú katonai közelharc- és kézitusa-kiképzést. A Klapka-dandár mellett Szolnokon, Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, illetve az MH Támogató Dandár Maléter Pál Rendészzászlóaljánál is lesznek még ebben az évben hasonló jellegű felkészítések. http://www.honvedelem.hu/cikk/30030

Katonai csapat nyerte a Hanshi Kupát

2011-12-07 13:41, Draveczki-Ury Ádám

December 4-én rendezték meg Magyarországon a tizenhatodik Hanshi Kupát, amelyen a csapatversenyben első helyezést ért el a Magyar Honvédség válogatottja.

A Hanshi Kupa az egyik legrangosabb hazai harcművészeti tornagála, amelynek megálmodója Hanshi dr. Harnos Imre, a zen bu kan kempo irányzat 10 danos, stílusalapító nagymestere, lebonyolítója pedig a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet. Az idei Hanshi Kupán tizenhét csapat indult, köztük – immáron harmadik éve – egy honvédségi válogatott is. A katonák válogatottja, azaz Hoványi Adrián szakaszvezető, Máté Zsolt őrmester, Zagyva Sándor hadnagy és Tar Tamás őrmester idén csapatversenyben első helyezéssel tértek haza a tornáról. A csapat a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület színeiben indult el a megmérettetésen: csapatkapitányuk Molnár Károly őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztály Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részlegének vezetője volt, felkészülésük koordinátora pedig dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a részleg vezető munkatársa. Hoványi Adrián és Máté Zsolt az MH 1. Honvéd Hadihajós és Tűzszerész Ezrednél, Zagyva Sándor és Tar Tamás pedig az MH Altiszti Akadémián, a Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részlegnél szolgálnak. Zagyva Sándor földharcban összesített harmadik, Tar Tamás pedig hárompontos küzdelemben első helyezést ért el.
A verseny több részből áll: a csapatversenyben a csapatok minden tagja más számban indul, így formagyakorlatban, fegyveres formagyakorlatban, önvédelemben, hárompontos küzdelemben, illetve földharcban. E kategóriák egyesítéséből áll össze a csapatok eredménye. Megkötés, hogy egy csapatban legfeljebb egy fekete öves lehet, vagyis mesterek és tanítványok együtt versenyeznek a minél jobb helyezésért. A csapatversenyt emellett pusztakezes full contact viadal egészíti ki: utóbbi jellemzően a zen bu kan kempóhoz kötődő, nagy presztízsű versenyszám.

A katonai csapat részvétele nem véletlen: a Harnos Imre által megalkotott irányzat nagyban táplálkozik a stílusalapító harctéri tapasztalataiból. A nagymester 1956-ban részt vett a szovjetek elleni szabadságharcban, majd a forradalom leverése után Ausztráliába disszidált. Később egy magyarokból álló egység tagjaként harcolt a vietnami háborúban is, vagyis ha valaki, akkor ő aztán pontosan tudja, mit jelent egy éles bevetés. A nemzetközi szinten is a legelismertebb harcművészeti szaktekintélyek közé tartozó Harnos Imre úgy alkotta meg rendszerét, hogy abba minden ponton igyekezett beépíteni azt a stressz-szituációt, amivel a katonák a harctéren találkozhatnak.
Ennek eredményeként a zen bu kan kempo olyan szintű megterhelést jelent művelői számára egy vizsgán vagy egy versenyen, ami a harcművészetek többségére egyáltalán nem jellemző: a cél az, hogy a versenyzők a végsőkig elcsigázottan, fizikailag, mentálisan és lelkileg egyaránt holtfáradtan is képesek legyenek teljesíteni. Egy katona számára mindez létfontosságú, és akár az élete is múlhat rajta egy adott szituációban. Mindez természetesen csak folyamatos és kitartó tréningezéssel érhető el. Harnos Imre egyik legfontosabb üzenete a katonák felé emellett az, hogy minden esetben hallgassanak az ösztöneikre: ez a gondolkodásmód az ő életét is számos esetben mentette meg éles helyzetekben.
Szintén alapvető elem a tényleges küzdelmek kiemelt szerepe a rendszerben: a stílus nagymestere és a szervezet magyarországi tiszteletbeli elnöke, Hanshi Lévai László 7 danos mester egyaránt vallják, hogy tényleges és rendszeres küzdelem nélkül senki sem válhat avatott harcművésszé. Mindennek hátterében az áll, hogy a kisgyermekkor óta felszedett szocializációs gátak miatt mindenkinek „meg kell tanulnia” megütni a másikat. Mindez a katonák számára is létfontosságú, hiszen mindenféle harc alapja a test-test elleni küzdelem, és senkitől sem várható el, hogy az alapok beható ismerete nélkül részt tudjon venni egy harci szituációban, ahol tényleg a maga és társai élete a tét. Napjainkban különös jelentőséggel bír mindez, hiszen a modern aszimmetrikus hadviselésben a katonák azt sem tudják feltétlenül, pontosan ki az ellenségük, ami szintén csak növeli a stressz-szintet.
Ilyen körülmények között a harcművészeti oktatásnak sokszorosan megtérülő pozitív hozadéka van: a Hanshi Kupán elért sikerek is azt mutatják, hogy a Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részleg utóbbi években kifejtett tevékenysége eredményes, s az általuk edzett katonák bárkivel szemben megállják a helyüket egy hasonló tornán.
A Hanshi Kupa keretében Zöllei Zoltán a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség nevében tiszteletbeli mesterfokozatot adományozott Harnos Imrének.http://www.honvedelem.hu/cikk/29301